Derfor er søvn vigtigt

Sponsoreret indhold:

Der er mange ting, der kan påvirke vores sundhed som mennesker. Kost og motion er generelt kendt som nogle af de vigtige faktorer, men søvn bliver ofte overset som en betydningsbærende faktor. Søvn – eller manglende søvn – kan påvirke menneskers sundhed i høj grad. Derfor er det vigtigt at fokusere på at få nok af det og få god kvalitetssøvn også.

Måske er du en af dem, der ikke har tid til at sove og lever efter mottoet om, at man kan sove, når man bliver gammel. Der er ikke noget galt i at være ambitiøs og arbejde hårdt men med for lidt søvn over lang tid, er det ikke sikkert, at man kommer til at have helbredet til at kunne nyde høsten af sit hårde arbejde. For manglende søvn kan nemlig resultere i nedsat immunforsvar og sygdomme. Så hvis der er plads til forbedring i dit sovemønster, så kan du få gavn af nogle af tipsene herunder.

Investér i en god seng for bedre søvn

Ligesom du ville investere i et par gode løbesko for at løbe, så skal man også investere i en god madras for at sove ordentligt. Det er forståeligt, at det kan være uoverskueligt at vælge den rigtige madras, når udvalget er så stort. Start med at gå til hjemmesiden her og dan dig et overblik over, hvilke typer af madrasser og senge, man kan få. Der er nemlig mange forskellige; lige fra de simple boxmadrasser til kontinentalsenge og elevationssenge.

Når man bruger flere timer i løbet af et døgn på at sove, så er det også vigtigt, at man har den rigtige madras. Når man investerer i en god madras, så kan man altså sige, at man investerer i sin egen søvn og dermed også sin egen sundhed. Søvn har nemlig stor effekt på sundheden, både på kort sigt og lang sigt. Det vil enhver vide, som har prøvet at gå en nat med få eller ingen times søvn. Kroppen bliver mere sløv, man kan få det fysisk dårlig og have en større tendens til at glemme.

Man kan altså sige at søvn er kroppens måde at genoplade batterierne på. Man burde også have nemmere ved at huske efter en god nats søvn. Tag for eksempel en studerende der læser op til eksamen. Hun terper sit stof på kort tid, men har svært ved at huske det på trods af gentagelser. Kun efter en god nats søvn vil hun højst sandsynlig have nemmere ved at huske det, fordi hjernen lagrer den information man har indtaget, mens man sover.

Skru op for de gode vaner

For at forbedre kvaliteten af ens søvn, kan man fordel fokusere på forskellige gode vaner og inkludere dem i højere grad i løbet af dagen. Motion er for eksempel et af de aspekter, der kan gøre underværker for søvnen. Hvis man bevæger sig i løbet af dagen, vil kroppen have nemmere ved at falde til ro om aftenen, fordi den har brug for hvile.

Man kan med fordel også skrue ned for skærmtiden et par timer inden sengetid. Der er nemlig også undersøgelser, der viser, at man har sværere ved at falde i den dybe søvn, hvis man er blevet udsat for blåt lys inden sengetid. Så hvis du føler dig træt på trods af mange timers søvn, kan det være, at det er fordi, du aldrig kommer i den dybe søvn.

For at de gode vaner skal have deres fulde effekt, er det dog vigtigt at have den rigtige madras at sove i til at starte med. Den skal du vælge ud fra den måde du sover på og ud fra kvaliteten af madrassen. Heldigvis er der eksperter, der kan hjælpe dig med at finde den rigtige madras til dig.